Festyn Rodzinny z okazji szóstej rocznicy powstania Ośrodka Szkoleń Specjalistycznych SG w Lubaniu

683

W  dniu  26 września  2015 r. Zarząd Uczelniany Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego Funkcjonariuszy SG przy Ośrodku Szkoleń Specjalistycznych Straży Granicznej wspólnie Zarządem Zakładowym Zawiązków Zawodowych Pracowników MSW i AP, na terenie Grodu Średniowiecznego w m. Brzeźnik zorganizowali Festyn Rodzinny z okazji szóstej rocznicy powstania Ośrodka Szkoleń Specjalistycznych Straży Granicznej w Lubaniu. Uczestnicy po przekroczeniu bram Grodu przenieśli się w odległą podróż, poznając aktywnie historię  naszych przodków. Nie tylko patrzyli i słuchali, ale wszystkiego mogli dotknąć  i  przymierzyć.

Zapoznali się z  drewnianą zabudową całej osady, m. in.  wieżami strażniczymi, chatą kowala, rybaka, tkaczki, zielarki, myśliwego, garncarza, rolnika, wójtów oraz zbrojownią. Chaty wyróżniały się swoją stałą ekspozycją wykonaną z replik narzędzi codziennego użytku, sprzętu domowego oraz narzędzi pracy niezbędnych w ówczesnych czasach. Po aktywnym zwiedzaniu wszyscy mogli spróbować swoich możliwości i sił  w warsztatach:

  1. Plastycznych, na których dzieci z rodzicami tworzyły prace postaci z okresu średniowiecza za pomocą różnych technik plastycznych: wydzieranki, kolorowanie, wyklejanie. Każdy uczestnik mógł  wykonać dzieło plastyczne nawiązujące do historii naszych przodków i zabrać go ze sobą do domu.
  1. Tkackich na których dzieci z rodzicami w chacie wójtów uczyły się jak tkać krajki na deseczkach lub  bardkach. Uczestnicy w takcie tych warsztatów dowiedzieli się jaką funkcję praktyczną, ozdobną i społeczną – podkreślały kosztowne  elementy stroju m. in. krajka i jakie miała zastosowanie w życiu codziennym Słowian. Poznali z czego składał się strój męski  i  żeński oraz jakie noszono ozdoby, obuwie, jak otrzymywano materiał itp. Oczywiście każdy mógł zabrać ze sobą zrobioną własnoręcznie krajkę;
  1. Średniowiecznych kulinariów, które rozpoczęły się od informacji na temat codziennego życia Słowian. Uczestnicy dowiedzieli się jakie jadano potrawy, jak zdobywano   pożywienie, co uprawiano, hodowano i jak przechowywano żywność.  Następnie sami mieli okazję mielić ziarna na specjalnie przygotowanych kamiennych żarnach, a na koniec formułowali i upieki własne mączne placki (podpłomyki), którymi się posili.
  1. Łucznictwa , które rozpoczęły się od części teoretycznej na temat uzbrojenia, metod polowań, obrony osady. Uczestnicy dowiedzieli się jak udomowiano zwierzęta. Część praktyczna obejmowała rzut toporem i całe przeszkolenie z podstaw łucznictwa.

Nie zabrakło również zabaw przygotowanych dla starszych jak i najmłodszych uczestników  Festynu, wśród, których największym zainteresowaniem cieszyły się wyścigi na nartach średniowiecznych, przeciąganie liny, dojenie krowy. Dodatkowo można było  obejrzeć zagrodę ze zwierzętami i sprawdzić się na torze przeszkód.

Podczas  rodzinnego festynu  uczestnicy mogli rozkoszować się daniami przygotowanymi przez gospodarzy Grodu.

W imieniu uczestników zabawy organizatorzy złożyli gorące podziękowania sponsorowi – PZU.